Amsterdam
Netherlands
De Ruyterkade t/o 113 HIV/AIDSmonument Netherlands since 1 December 2016
without names
Rusland en Oekraïne nieuwe brandhaarden aidsepidemie
AmsterdamDonderdag is in Amsterdam een Aidsmonument onthuld. Het monument, een ontwerp van de Franse kunstenaar Jean-Michel Othoniel die het werk belangeloos maakte, staat aan het IJ tussen Centraal Station en het Muziekgebouw. Burgemeester Eberhard van der Laan onthulde het monument op Wereld Aids Dag.
Waarschuwing

Het Aidsfonds waarschuwt woensdag voor een groeiende aidsepidemie. Donderdag 1 december, op Wereld Aids Dag maakt Aidsfonds de laatste feiten bekend: 'als we nu niet ingrijpen, blijft de epidemie bedreigend voortwoekeren met miljoenen doden tot gevolg', aldus het Aidsfonds.

'Great' comeback
'De aidsepidemie is opnieuw gevaarlijk in opmars. Niet ver weg in Afrika, waar we al jarenlang investeren in succesvolle hiv-behandelingsprogramma’s, maar juist heel dichtbij', zegt Louise van Deth, directeur Aidsfonds.
'Zijn wij de generatie die een einde maakt aan één van de grootste epidemieën aller tijden, of geven we hiv opnieuw door aan de volgende generatie?' Er overlijden nu al drie keer zoveel mensen aan aids als in 1990.

Nieuwe brandhaarden, minder geld
Internationaal is afgesproken om nu alles op alles te zetten zodat aids in 2030 aids de wereld uit is. Helaas ziet Aidsfonds een zorgwekkende trendbreuk. De internationale financiering voor de bestrijding van aids neemt wereldwijd af, terwijl het aantal nieuwe hiv-infecties juist dramatisch toeneemt in sommige regio’s en landen. Rusland en Oekraïne zijn bijvoorbeeld nieuwe brandhaarden van de aidsepidemie.
Van Deth was onlangs in Oekraïne: 'Wat begon als een epidemie onder risicogroepen, zoals onder homomannen en druggebruikers, is intussen een algemene epidemie geworden. Meer dan de helft van de nieuwe hiv-infecties in Oekraïne vindt nu plaats bij jonge vrouwen.' In Oost Europa en Centraal Azië is het aantal nieuwe hiv-infecties sinds 2010 toegenomen met 57%.

Doodsoorzaak nummer 1 onder jonge vrouwen
Wereldwijd worden vooral jonge vrouwen onevenredig hard getroffen door de epidemie. Aids is doodsoorzaak nummer 1 onder jonge vrouwen. 'Na alle wereldwijde inspanningen van de afgelopen tientallen jaren is dit ronduit schokkend. Nu afwachten en nietsdoen betekent dat onze kinderen een onaanvaardbaar hoge prijs zullen betalen. Aids de wereld uit, het kán echt, we weten hoe het moet. Het komt aan op meer inzet, meer geld én politieke wilskracht. De tijd dringt', volgens Van Deth.

37 miljoen hiv-besmettingen
Er zijn op dit moment 37 miljoen mensen met hiv, daarvan krijgt krap de helft levensreddende medicijnen. Het afgelopen jaar kwamen er opnieuw 2,1 miljoen nieuwe hiv-infecties bij en 4 van de 10 mensen wereldwijd weten niet dat ze hiv hebben.
Foto © Bon

1 December 2016
Blik op nieuws, Amsterdam