Nederland
AIDSmemorial Nederland sinds 30 November 2007
833 namen
Sinds 2000 wordt de Nederlandse AIDS Memorial Quilt samen met de verhalen van de naamvlagmakers op een website getoond.
Op 30 november 2007 werd er AIDSmemorial.nl gelanceerd, een interactieve website waar iedereen op zijn eigen manier mensen kan herdenken die aan de gevolgen van aids zijn overleden. Dat kan met foto’s, teksten, krantenartikelen, muziek of video’s.
In de rubriek Het leven in beeld vertellen nabestaanden op de website een persoonlijk verhaal, tonen hun persoonlijke relatie met de overledene en geven hem of haar op deze manier een persoonlijkheid. De tekst is aangevuld met foto’s uit het leven van de persoon die herdacht wordt.
De rubriek Herdenking toont voorwerpen en gepubliceerde teksten van herdenking. Niet alleen een naamvlag maar ook een afscheidsboodschap, rouwkaart, rouwadvertenties, in memoriam’s of een gedenksteen, getuigen van de deelneming door de leefomgeving.
Onder Nalatenschap krijgen de voorwerpen en het gedachtegoed van de overledene een plaats. Het gaat hier om ieder voorwerp dat door de overledene (mede) is gevormd, zoals bijvoorbeeld professionele en persoonlijke kunstuitingen, teksten en andere voorwerpen.
In de jaren 2008-2010 werden artikelen uit het krantenarchief van het NAMENproject gedigitaliseerd en aan het memorial toegevoegd.
In totaal worden er meer dan 720 unieke personen herdacht (mei 2011).

NAMENproject Nederland