Marseille
Frankreich
Musée des Civilisations de l'Europe et de la Mediterrannée Niederländischer Aids-Memorial-Quilt - Block 23 seit 16 November 2018
10 Namen

Overdracht quilt nummer 23 aan MuCEM
Vrijdagmorgen 24 mei vlogen Stefan en ik om half tien naar Marseille. We waren uitgenodigd door het Museum voor Europese en Mediterrane Beschavingen (MuCEM) vanwege onze gift aan het museum. Te weten quilt 23. Bij aankomst eerst naar het hotel en 's middags en 's avonds Marseille doorkruist. En we waren het er over eens, twee uur vliegen en je belandt in een totaal andere cultuur.

De volgende dag, zaterdag werden we om half één in het museum verwacht. We werden hartelijk welkom geheten. Er wachtte ons een maaltijd waarna we naar een zaal gingen waar we nader met elkaar kennismaakten en door Isabelle Sentis met alle deelnemers het programma van de middag doorgesproken werd. Er was ook een delegatie uit Parijs. Zij hadden voor de presentatie 3 quilts uit Parijs meegenomen. In de zaal reeds werd één van de quilts uit Parijs uitgevouwen en de vertegenwoordiger van het NAMENproject uit Parijs vertelde over de in deze quilt opgenomen naamvlaggen waaronder de naamvlag van de danser Nurejev.

Omdat het prachtig weer was, werd besloten de officiële presentatie buiten plaats te laten vinden. Op een grote open ruimte voor het museum werden de Nederlandse quilt en de 3 quilts uit Parijs op enige afstand van elkaar eerst opgevouwen op de grond gelegd, en bij elke quilt stonden 4 mensen. Stefan nam deel aan het uitvouwen van de Nederlandse quilt. Er was pers aanwezig. Eerst had Martin het woord en daarna ik, en ik heb verteld dat mijn zoon Egbert in 1993 aan de gevolgen van aids was overleden en dat ik daarna met een collega/vriendin Els 25 jaar aan de Nederlandse quilts had gewerkt. Toen was het moment aangebroken om de quilts uit te vouwen. Dat gaat heel mooi. Elke groep voert tegelijkertijd een handeling uit, totdat de quilt helemaal opengevouwen ligt. Veel mensen, ook museumbezoekers, hebben de quilts bekeken en er konden ook vragen beantwoord worden.

Voor Nederland is het werken aan de quilts nu over. Na afloop van de presentatie had Stefan nog een gesprek met de pers waarbij hij vertelde dat we in Nederland officieel sinds 1 december 2016 een Aidsmonument hebben, prachtig gesitueerd in Amsterdam aan het IJ, en ook dat de Nederlandse quilts in 2014 tot Nederlands Cultureel Erfgoed zijn verklaard, en dat een aantal jaren geleden het museumproject was gestart. Doel was om alle Nederlandse quilts in musea onder te brengen. Stefan en Jörn hebben daar heel veel energie ingestoken. Het resultaat is, dat met quilt nr. 23 geschonken aan MuCEM nu alle 30 quilts die wij in Nederland hadden door musea in verschillende landen in hun collectie zijn opgenomen.

Ter afsluiting hebben we in de avond nog een poos na zitten praten met deze groep bijzondere mensen die zo bevlogen bezig zijn met de problematiek betreffende hiv en aids en die zo strijden voor de gelijkwaardigheid van elk mens. De zondag, hebben we gebruikt om nog wat mooie locaties te  bezichtigen. Bijzonder was wel het Corbusier gebouw. Maandagmorgen vlogen we terug naar Nederland.
Het was een bijzonder indrukwekkend weekeind waar we met warme gevoelens op terug kijken.
Foto's © MuCEM

25 Mai 2019
Tony Biesterveld, Amsterdam