Berlijn
Duitsland
Museum of European Cultures, Dahlem Nederlandse Aids Memorial Quilt - blok 22 sinds 12 Oktober 2014
8 namen
Een masterclass aan de Reinwardt Academie in Amsterdam in 2013 was het begin. Leontine Meijer-van Mensch, toen docent museologie en ethiek onderzocht met een internationaal master class de toekomstige rol van de Nederlandse AIDS Memorial Quilt en in het bijzonder de waarde voor het Amsterdam Museum om twee blokken voor hun eigen collectie te verwerven. Als Léontine vervangend directeur van het Museum Europäischer Kulturen in Berlijn werd, vroeg ze een blok te verwerven - het meest 'Europese'. Op 12 oktober 2014 werd blok 22 van de Nederlandse Quilt officiëel aan het museum in Berlijn geschonken.
Op een van hun 'textieldagen', een workshop op 15 februari 2015 in verband met de expositie 'Textiele Diversiteit' maakte een van de verzorgers van de Nederlandse Quilt haar motivatie tastbaar voor een groter publiek van quilters, onder meer het Patchwork-Treff Berlin-Brandenburg e.V..
Vanaf januari t/m juni 2015 werd de Nederlandse blok in het foyer van het museum getoond. In augustus 2015 werd het houten lijst met de quiltblok zo in het depot geplaatst dat bezoekers het na voorafgaande aanvraag kunnen zien. Een simpele lichtwering beschermt het gevoelige textiel voor te veel licht.
Het Museum Europäischer Kulturen heet ook quiltblokken uit andere Europese landen in de collectie welkom.
Foto © Museum Europäischer Kulturen - Staatliche Museen zu Berlin, Ute Franz-Scarciglia

Museum Europäischer Kulturen