Keulen
Duitsland
Rheinuferpromenade/ Markmannsgasse Namen en Stenen - Koud Hoek sinds 17 Augustus 1998
90 namen
De herinneringsstenen in Keulen hebben een wederkerig ontwikkeling doorgemaakt. De zoek voor een juiste plek was heel moelijk, maar op 28. Juli 1993 het was uiteindelijk mogelijk de stenen provisorisch op het plein “Alter Markt” in te laten. Maar al in november 1993 hebben de stenen weer moeten verdwijnen op grond van renovatiewerksamheden op het plein. Vanaf dit termijn hadden de stenen geen vaste plaats en waren alleen bij sommige events te zien, bijvoorbeeld de Kölner Aids-Gala en de tentoonstelling „Milchhäute – á l’amour blessé“.
Fijf jaren later hebben Aidshilfe Köln, Deutsche AIDS-Stiftung en het stadsbestuur een nieuwe plek voor het monument gevonden en op 17. Augustus 1998 zijn de stenen vlak bij de Rijn worden geinstalleerd. Het monument wordt vanaf toen „Kaltes Eck“ (koud hoek) genoemd. Elk jaar tijdens het Christopher Street Day (ColognePride) worden nieuwe stenen met namen van AIDS-doden toegevoegt.
Tot nu toe zijn er meer dan 90 namen van AIDS-doden in het monument te vinden. Twee van deze stenen zijn omgedraaid, omdat de familieleden niet wilden, dat de personen in het openbaar te zien zijn.

Aids-Hilfe Köln e.V.