Nieuw Nickerie
Suriname
Brasaplein Nickerie Aids Monument sinds 1 December 2008
zonder namen
Het gebeurde in de aanloop van Wereld Aids Dag 2008. Het Nickerie Aids Team organiseert elk jaar op die dag een activiteit samen met de het Welzijns Instituut Nickerie (WIN groep) en het Bureau Alcohol en Drugs. Directeur Pearl Fräser van het Aids Team kreeg toen het idee om een groot Rood Lint te laten maken om degenen te gedenken die overleden zijn aan aids en die leven met hiv. Het Rode Lintje is het internationale symbool van solidariteit met mensen met hiv en aids. Door op 1 december zo’n lintje op te spelden, doorbreek je het taboe en steek je mensen die geïnfecteerd zijn en hun familie een hart onder de riem. Een monument in de vorm van een Red Ribbon op een zichtbare plek, zal die aandacht het hele jaar door voortzetten.
De drie organisaties gaven de opdracht aan de Nickeriaanse kunstenaar Franky Amatsenen. Hij creëerde een metalen beeld dat de draaiende wereld voorstelt met de verschillende werelddelen waaraan een heel groot Rood Lint is gehecht. Een geschikte plek werd ook gevonden: het Brasaplein vlak tegenover de Centrale Markt en de Landbouwbank.
Sinds 2008 komt men elk jaar op Wereld Aids Dag weer samen bij het Nickerie Aids Monument om opnieuw kracht te putten voor de strijd tegen de nog steeds ongeneeslijke ziekte, om Rode Lintjes uit te delen en zijn steentje bij te dragen om het taboe rond hiv en aids verder te doorbreken.

Nickerie Aids Team