Chișinău
Moldova
Central Park Stefan cel Mare AIDS Memorial Bench of Moldova since 30 May 2013
without names
Memorial consacrat persoanelor decedate de SIDA, inaugurat la Chișinău
Memorialul consacrat persoanelor decedate de SIDA va fi inaugurat, joi, 30 mai, ora 9:00, în scuarul Europei din Grădina Publică Ştefan cel Mare.
Conceptul Memorialului este unul simbolic, având forma unei bănci montată în totalitate din piuliţe de metal, care au infiltrate în ele 1756 de şuruburi, numărul persoanelor decedate de SIDA în Republica Moldova. Cea mai mare parte a ansamblului arhitectural este fără tijele de metal prinse în ele, ceea ce înseamnă că încă mai putem stopa epidemia HIV/SIDA în Republica Moldova şi putem salva/prelungi viaţa persoanelor infectate cu HIV.
La eveniment va participa ambasadoarei Panglicii Roșii în Republica Moldova – interpreta DARA. De asemenea, va ave aloc un târg cu vânzări din partea companiei Cut Ideea. Profitul din vânzări va fi oferit unor copii orfani, părinții cărora au decedat recent din cauza SIDA.
Reamintim că în Republica Moldova, Ziua internaţională de comemorare a persoanelor decedate de SIDA este marcată printr-un amplu program de manifestări cu genericul: „Tendinţa zero. Zero cazuri noi de infecţie cu HIV. Zero discriminare. Zero cazuri de deces de maladia SIDA”. Programul şi-a dat startul campania socială "Caravana Auto Pentru Viaţă 2013".O coloană formată din 13 automobile echipate cu simbolul SIDA şi drapele a parcurs un traseu care a început la Chişinău şi a trecut prin Comrat, Cahul, Bender, Tiraspol, Râbniţa şi Bălţi. În fiecare oraş, echipa a staţionat pentru două zile şi a informat cetăţenii despre problema HIV/SIDA.
Cu ajutorul acestui program, organizatorii vor să sensibilizeze opinia publică, să le explice tinerilor care sunt factorii de risc ale acestei boli, dar şi să distrugă stereotipurile privind această boală.
În Republica Moldova Ziua internaţională de comemorare a persoanelor decedate de SIDA a fost consemnată oficial pentru prima dată în anul 2002 la iniţiativa oficiului UNAIDS Moldova.
Fotografie (c) Jurnal.md

28 May 2013
Jurnal, Chisinau